Sunday, November 21, 2010

Kahekümnes ja see oli ka kõik

Jah, kahekümnes november oli tegude tühi, sest valgust nägin mina kõigest ühe tunni. Sellegi poolet postitan kahekümnenda sündmused eraldi. Kuuldes, et keegi kurtis oma mure õuntega, annan neile nüüd head nõu. See on üks kõige lihtsamaid viise õuntest lahti saada ja samas ka kõhtu täita. Kõik, mida toiminguks vaja läheb:
Jahu          Suhkur          Õun
Lisaaineteks võib kasutada neid või siis oma pead ja sealt voolavat inspiratsiooni, sest kõik on nii vaba nagu on nende kogused:
kiirkaerahelbeid
moosi
võib ka juustu proovida, ei pruugi olla igale maitsele
samuti ka šokolaadi, ka väga delikatessilik ja vb mitte igale maitsele!
Retsept nr.1 Magusakorv
Tegemine: õun mõrvalikult pooleks ja sisu välja kookida. Kui õuna kõhus ilutseb suur auk...no mitte väga suur, muidu liha läheb raisku. Niisiis, keskmine auk ja see täita jahu ja suhkru seguga mis jaotub 50:50. Kui lisada vürtsi, siis segada ka natuke suhkru-jahu segule helbeid. Kui kasutada veel ekstra moosi, siis moos tuleb kõigepealt panna augu põhja ( suhkru-jahu segule mitte peale panna! Voolab teine minema ja mökerdab kõik ohad täis). Põhja väheke, sest moos hakkab keema ja kipub välja mulisema alt, aga sellest hoolimata on ta väga hea, nii et seda lisades pool väiksest teelusikast, teeb ahjuõuna maialt magusaks nii et isul pole lõppu! Juustust ja šokolaadist ma ei tea midagi kui ainult seda, et kui lisada,siis ilmselt peale. Ahju pistame me need tavaliselt 200-250 kraadi juures ja laseme nii kaua susiseda kuniks näha, et õunad on allaandlikult lössi läinud. Samas mitte väga kaua hoida, et õunapoolik pooleks ei läheks, siis juhtub nii, et vajub juba nii ära, et sisu tahab ka kõik välja tulla. Koor hoiab teda ilusti vormis, ja kui sisu on pehme on aeg head maitsta!
Retsept nr.2 Õunapaadid
Veel leidub võimalus teha õuna korvikesed, just prajasti siis kui kapis leidub poest ostetud lehttaigent. Ema paneb kõik suurema osa suurele pannikoogile hakkama, siis jääb parajalt üle taigent neljale korvile. Tegemine: Õunad tükeldada, asetada silmaga valitud suurusel taigna ruudu peale ja tõmmata otsad kokku, kindlasti vormida ta tugevalt, muidu laevuke võib ahjus lahti vajuda või otstest avaneda. Laeva peale sama segu, mis esimeses retseptis ja korvid ongi valmis. Ahjus küpsetada vb natuke väiksemal kuumusel nii kaua, kuni taigen paistab kergelt pruun ja tugev. Ma siiralt vabandan pildi puudumise pärast, sest need söödi enne ära kui ma fotoka kätte jõudsin võtta :D .Järgmine kord kui suure koogi tegemiseks läheb koos lehttaignaga muidugi, siis teen pilti ka, promise!
                                   Head Jõulueelset isu!

No comments:

Post a Comment